Langkah 1 menjalankan Perniagaan

Hari ini saya ingin kongsikan sesuatu mengenai perjalanan hidup saya dalam bidang yang paling diminati iaitu PERNIAGAAN…sebenarnya saya memulakan bisnes dengan MLM, bermacam-macam borang MLM yang diisi oleh saya. Anda juga mungkin pernah melakukan apa yang saya lakukan ini. Namun setelah dikaji dan muhasabah diri, saya dapati jiwa saya belum sesuai untuk berjaya dengan perniagaan MLM. Memang ramai yang boleh berjaya dalam bidang MLM, namun saya belum tergolong di kalangan mereka lagi. Jadi, saya terus jadi ahli yang tidak aktif, sekadar jadi ahli untuk beli barang pada harga ahli, bukan untuk mengembangkan bisnes :).

Saya juga ingin kongsikan pengalaman manis  saya semasa mula berjinak dalam bidang perniagaan. Kenangan terindah dan sangat bermakna iaitu semasa saya  berniaga sempena ekspo konvokesyen di Universiti tempat saya belajar dulu. Seminggu berniaga di EKSKUM pada tahun 2003, masa tu tahun saya konvo dan saya pula sedang meyambung pengajian peringkat sarjana semester pertama. Anda tahu tak sewa tapak konvo tu berapa?..cuba teka..hehe..RM1000 untuk 7 hari, mak ai..mahalnya, biasala student mana ada duit banyak..so, saya ambil keputusan untuk kongsi beramai-ramai. Selain dapat menjimatkan kos sewa, kami juga dapat menyusun jadual untuk bergilir-gilir menjaga ‘kedai’ kami tersebut. Setelah seminggu berniaga, apa yang kami dapat ialah PENGALAMAN yang sangat berharga. Tiada untung mahupun rugi 🙂 namun pengalaman itulah yang terus memotivasikan saya sehingga hari ini.

Langkah pertama tersebut terus membuka mata saya bahawa PERANCANGAN & STRATEGI adalah kunci kejayaan dalam bidang perniagaan. Benarlah kata pepatah bahawa “A journey of a thousand miles starts with a single step”. Tindakan pertama yang dilakukan adalah merupakan usaha anda yang terpenting dalam mencapai kejayaan dalam menjalankan perniagaan. Anda juga mungkin boleh bermula dengan 5 langkah berikut jika ingin memulakan perniagaan yang anda minati. Perlu ingat yea bahawa setiap insan mempunyai kelebihan dalam bidang masing-masing, jadi jangan ikut orang lain. Pilih bidang anda sendiri, tepuk dada tanya iman 🙂

1.Mencatat IDEA perniagaan anda

2.Berbincang mengenai  IDEA perniagaan anda dengan orang terdekat

3. Menulis proposal perniagaan anda

4. Mengkaji baik-buruk perniagaan pilihan anda

5. Mencari rakan niaga yang berkaitan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: